Özel Yazılımın İşletmelere Faydaları

İşletmeler hangi sektöre olursa olsun, yaptıkları iş tipi ne olursa olsun belli bir düzene göre çalışır. Bir çalışma düzeni olmayan işletmenin başarılı olması beklenemez. Bu demek değildir ki işletme her gün aynı işi yapıyor olsun. Ancak yarın ne yapacağını bilen ve dün yaptıklarını ölçümleyerek bundan anlamlı sonuçlar çıkarabilen bir işletme karlılığını sürekli artırabilir.

İşletmeler hangi sektöre olursa olsun, yaptıkları iş tipi ne olursa olsun belli bir düzene göre çalışır. Bir çalışma düzeni olmayan işletmenin başarılı olması beklenemez. Bu demek değildir ki işletme her gün aynı işi yapıyor olsun. Ancak yarın ne yapacağını bilen ve dün yaptıklarını ölçümleyerek bundan anlamlı sonuçlar çıkarabilen bir işletme karlılığını sürekli artırabilir.

Küçük ve az çalışanlı işletmeler için bunu planlama ve ölçümleme sürecini manuel olarak yönetmek mümkün olabilir. Büyük şirketler için bu imkânsızdır

İşletmeler için verinin önemi hayatidir. Veriyi analize etmek, bir insanın göremediği fırsatları ya da riskleri görebilmek açısından önemlidir. Bunun için de bazı teknolojilerden yararlanılır. Bu teknolojilerin başında da yazılımlar gelir. Söz konusu yazılımlar (ya da programlar) firmaların iş akışında kullandığı tüm verileri otomatik olarak toplar, analiz eder ve firmanın her departmanı (ya da çalışanı) için faydalı çıkarımlarda bulunur. Bu da şirketlerin karlı hamleler yapması için gereken öngörüyü elde etmesini sağlarken, bir yandan da olası risklere karşı her daim hazırlıklı olmasını sağlayarak kriz yönetimine ciddi bir katkıda bulunur. anılabilir.

Piyasada şirketlerin kendi bünyesinde kullanabileceği, veri analizi yaparak faydalı önerilerde bulunacağını vaat eden pek çok paket program satılır. Yazılım firmaları birkaç farklı modülü bir araya getirerek hazır paket yazılımlar sunar. Firmalar da bu paketlerin içeriğine bakarak hangisine ihtiyacı varsa onu satın alır. Ancak bunların avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için ise işletmeler, tamamen kendi ihtiyaçları dikkate alınarak üretilmiş bir özel yazılım da satın alabilir.

Özel yazılım kullanarak şirketler, mevcut varlıklarını bulundukları noktadan çok daha ileriye çok daha kısa sürede taşıyabilirler. Bunun en büyük etkisi, özel yazılımların tam olarak o şirkette değiştirilmesi, eklenmesi, çıkarılması gerekenler gözetilerek tasarlanıyor olmasından kaynaklanır. Çoğunlukla şirketler, piyasada hazır olarak bulunan yazılım paketlerini denedikten sonra özel yazılım satın almaya ihtiyaç duyarlar. Çünkü hiçbir hazır yazılım paketi, işletmenin tüm ihtiyaçlarına 360 derece çözüm sağlayamaz. Dolayısıyla bu paketlerin başarısız deneyimlerinin ardından özel yazılım projelerine başvurulur.

Şirketlerin özel yazılım kullanma ihtiyacı pek çok nedenden doğabilir. En sık karşılaşılan nedenlerden biri, şirketin herhangi bir problem yaşamasıdır. Yani önce problem doğar, şirkette kriz yaşanır, o kriz geçici bir süreyle atlatan şirket aynı riski tekrar göze alamayınca özel yazılım projesi satın almaya ikna olur. Her ne kadar doğru olan bu olmasa da genellikle şirket yatırımları, bu şekilde başlar. Ancak bazen de şirketler herhangi bir sorun yaşamadan, daha çok büyümek ve da ha çok kar elde etmek amacıyla özel yazılım çözümlerine başvuruyor olabilir. Bunlar ise daha çok, belli bir karlılığa ulaşmış, yazılım ürünlerine yatırım yapabilecek bütçeyi a yırabilecek ve teknolojiye inanan gelişmekte olan şirketler olarak karşımıza çıkar. O ha lde şirketlerin neden özel yazılım ihtiyacı duyduğunu maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

• Büyümek
• Karlılığı yükseltmek
• Verimliliği arttırmak
• Şirket içi yönetimi tek bir yerden sağlamak
• Mobilleşmek
• Hızlanmak
• Tasarruf yapmak ve maliyetleri düşürmek
• Teknolojinin gücünden faydalanmak
• Hem şirket içi hem şirket çevresiyle sağlıklı iletişim kurmak